Hostme
Image default
Bedrijven

Dit is wat je moet weten over energie vergelijken

Ben je op zoek naar een nieuwe energie leverancier dan is er tijdens het vergelijken veel om op te letten. Denk bijvoorbeeld aan het soort contract, de duur van het contract en hoe het zit op een opzegvergoeding. Daarnaast is het ook belangrijk om te bepalen wat je zelf belangrijk vindt bij een energiecontract. Denk aan of de energie groen is en hoe de prijs is. Een aantal tips uitgelicht bij het energie vergelijken.  

Het vergelijken van energie kun je het beste online doen

Een prijsvergelijker, of een vergelijkingssite, werkt prima om een snelle vergelijking te maken tussen de verwachte kosten van diverse energie leveranciers. Het enige wat je hoeft te doen is je postcode invullen en je verbruik van energie. Ook is het vaak mogelijk om andere wensen aan te geven zoals bijvoorbeeld groene energie. Heb je veel persoonlijke informatie dan kan de vergelijker gerichter zoeken naar een gepaste energie leverancier. Na alle informatie te hebben ingevuld krijg je het beste aanbod te zien. Handige tip is om meerdere vergelijkingssites te gebruiken om de beste aanbieding te krijgen. Aanbiedingen kunnen namelijk per site verschillen van elkaar. Geen interessante aanbieding te vinden, dan is het slim om het later nog eens te proberen. 

Hoe het beste besparen op de prijs?

Je zal altijd betalen voor vaste kosten en de kosten afhankelijk van het verbruik van energie. Sommige leveranciers brengen een heel hoog vast bedrag in rekening per maand. Daarentegen bieden ze wel lagere prijzen voor het energieverbruik. Verbruik je veel energie dan kan deze optie voordelig zijn, maar nadelig als je minder energie verbruikt. Kijk niet alleen naar kosten per eenheid, maar ook naar de vaste kosten. Ook kun je geld besparen om naar kortingen te kijken. Is het namelijk vaak zo dat je korting krijgt op de levering van energie. Overigens gelden dit soort kortingen niet voor de transportkosten van belastingen of stroom. Sommige kortingen zijn in centen en niet in euro’s, daarom is het verstandig om altijd even de voorwaarden door te lezen wat betreft dit soort kortingen. 

Kijk naar de contractduur bij energie vergelijken

Voordat je een energiecontract gaat afsluiten, bedenk voor hoe lang je dat wilt gaan doen. Er zijn twee verschillende mogelijkheden. Je kunt een contract afsluiten voor een onbepaalde tijd. Hierbij spreek je niet af hoelang je bij de leverancier blijft. En je hebt een contract voor bepaalde tijd en spreek je met de leverancier af hoelang het contract duurt. Dit kan bijvoorbeeld één jaar zijn. Zeg je het contract voor de afgesproken contractduur op dan zul je waarschijnlijk een opzegvergoeding moeten betalen. 

Gaat het om duurzame energie?

Je kiest zelf hoe de energie wordt opgewekt. Dat kan milieuvriendelijk zijn of dat kan niet milieuvriendelijk zijn. Energieleveranciers moeten altijd aangeven wat de bron is van de energie. Maak je gebruik van zonnepanelen, dan moet de leverancier hier ook rekening mee houden met wat je precies terug levert. Bij energie vergelijken moet je dan ook kijken naar het leveringstarief als terugleveringsvergoeding. 

Tip: Kiesmakkelijk