Hostme
Image default
Bedrijven

Voor- en nadelen van een streamingdienst

Het streamen van muziek bestaat uit het afspelen van bestanden zonder dat je deze eerst hoeft te downloaden of opte slaan. Streamen werkt eigenlijk hetzelfde als radio luisteren, maar dan via internet. Streamen kan via hetthuisnetwerk of via een USB kabeltje, maar kan ook draadloos via verschillende technologieën als Bluetooth en NFC en AirPlay, afhankelijk van de mogelijkheden van de apparatuur. Ook de kwaliteit van het geluid is afhankelijk van de bron: audio streamen kan in een zeer hoge kwaliteit, maar mp3-bestanden blijven van lage kwaliteit, ook al heb je debeste speakers in huis.

Voorbeelden van muziekstreamingdiensten zijn Spotify en FamilyStream. Voor een vast bedrag per maand heb je dan toegang toegang tot miljoenen nummers. Bij de laatste (gereformeerde) streamingdienst kun je muziek streamen(klassieke muziek streaming, psalmen of orgelmuziek), maar kun je ook kinderliedjes en bijbelverhalen streamen. 

Groeiende populariteit

Streamingdiensten worden steeds populairder omdat: 

  • het internet steeds stabieler wordt en een hogere bandbreedte krijgt,
  • er steeds meer goedkopere producten op de markt komen om dit soort diensten op af te spelen, 
  • er betere opslagmogelijkheden zijn voor al die online beschikbare muziek, en
  • streamingdiensten steeds verder integreren met speakers en audiosystemen in auto’s. 

Tegelijk met de stijging van het aantal abonnees op muziekstreamingdiensten, is het aantal downloads uit illegale bron enorm teruggelopen.

Voordelen

Het grootste voordeel van een online muziekdienst is toch wel de enorme hoeveelheid muziek die je tot je beschikking hebt zonder irritante reclames; van ‘oude’ muziek tot aan de nieuwste releases. Ook doen de diensten je voorstellen voor mogelijk interessante muziek voor jou, waardoor je kennis kunt maken met nieuwe artiesten of nieuwe muziek ontdekt. En de muziek is ook nog eens overal beschikbaar via het internet zowel thuis, onderweg of op de werkplek. En als je geen toegang tot internet hebt, dan kun je vaak een deel van de muziek offline beluisteren.

Nadelen

Nadeel is dat stabiel internet een vereiste is, en dat als je muziek offline beschikbaar wilt maken, je dat dan wel van te voren moet bedenken, als je nog internet hebt. Bovendien is de muziek niet van jou. Je hebt toegang tot de muziekbibliotheek en kunt eigen afspeellijsten of playlists maken, maar als je stopt met de betaalde service, dan ben je je playlists op een gegeven moment kwijt. 

Beste keuze

Algemene diensten zoals Spotify, bieden alle soorten muziek, dus ook muziek met ‘explicit lyrics’ of duistere teksten, die niet voor ieder oor geschikt zijn. 

FamilyStream daarentegen, is een gereformeerde streamingdienst waarop je christelijke muziek kunt streamen en psalmen, maar ook orgelmuziek, kinderliedjes, luisterboeken en bijbelverhalen. Ook klassieke muziek streaming is een belangrijk onderdeel van de streamingdienst. 

Het grote voordeel van een dergelijke gereformeerde streamingdienst is dat kinderen met een gerust hart hun gang kunnen gaan op het kindvriendelijke platform. Kinderen kunnen veilig gebruik maken van de streamingdienst, zonder dat de ouders toezicht hoeven te houden op alles wat ze doen en laten. Bovendien biedt het de zekerheid dat alle content, of het nu liederen of verhalen zijn, veilig en betrouwbaar is, en aansluit bij de belevingswereld van het kind.