Hostme
Image default
Bedrijven

Zakelijke autoverzekeringen afsluiten op jouw bedrijf

Indien je één of meerdere auto’s hebt aangekocht op naam van een bedrijf dien je er rekening mee te houden dat je deze zakelijk zal moeten verzekeren. Voor de zakelijke autoverzekeringen geldt dat ze in principe allemaal over hetzelfde karakter beschikken als de particuliere exemplaren. Dit betekent concreet dat er ook bij deze verzekeringen een keuze kan worden gemaakt uit niet één, niet twee, maar wel uit drie verschillende opties. Welke van de verschillende autoverzekeringen voor bedrijven de meest interessante is voor jouw situatie zal worden bepaald door verschillende elementen. Benieuwd welke dit nu precies zijn? Je ontdekt ze meteen middels de onderstaande informatie. 

Wat zijn zakelijke autoverzekeringen?

Laat ons in eerste instantie even concreet bekijken wat zakelijke autoverzekeringen nu eigenlijk zijn. Wanneer je van plan bent om een auto te verzekeren zal je tot de vaststelling komen dat we in eerste instantie een onderscheid maken tussen de particuliere en de zakelijke exemplaren. Voor deze eerste geldt dat ze moeten worden afgesloten voor personenwagens. Zoveel spreekt voor zich. Voor de zakelijke autoverzekeringen geldt dat ze specifiek in het leven zijn geroepen voor bedrijfsvoertuigen.

Het feit dat er speciale zakelijke autoverzekeringen bestaan zorgt er in de praktijk uiteraard voor dat er ook rekening moet worden gehouden met een aantal bijzondere eigenschappen. Om te beginnen is het bijvoorbeeld zo dat je de premie van deze verzekeringen in kan brengen in de boekhouding van je onderneming. Dat is natuurlijk een niet onbelangrijk voordeel, integendeel. Op deze manier is het immers mogelijk om de kosten af te trekken van de belastbare winst. Het hoeft wellicht niet gezegd dat dit uiteraard niet tot de mogelijkheden behoort bij particuliere autoverzekeringen. 

Op welke manieren kan je deze verzekering afsluiten?

Zakelijke autoverzekeringen kunnen op drie verschillende manieren worden afgesloten. De eerste optie die je hebt is kiezen voor de WA-verzekering. Het gaat hierbij louter en alleen om de wettelijk verplichte verzekering. Dit betekent dat ze uitsluitend zorgt voor een dekking van de schade aan derden. Het belangrijkste nadeel waar je bij deze zakelijke autoverzekering rekening mee moet houden heeft te maken met het feit dat je op deze manier niet kan rekenen op een bepaalde dekking van schade aan de eigen auto. Wil je dat wel? Dan zal je er rekening mee moeten houden dat je een hoger gelegen verzekeringspremie zal moeten betalen. Hou hier dus wel rekening mee. 

De andere twee mogelijkheden die je hebt voor wat het afsluiten van zakelijke autoverzekeringen betreft zijn de WA+ beperkt casco en de WA+ volledige cascoverzekeringen. Deze verzekeringen bieden je heel wat meer dekkingen waaronder ook verschillende voor schade aan de eigen auto. Bij de WA+ beperkt cascoverzekering zijn dit de volgende dekkingen:

 • Glasschade;
 • Brand- of explosieschade; 
 • Schade door diefstal of vandalisme;
 • Schade door joyriding;
 • Schade door een aanrijding met een loslopend dier; 
 • Natuurgeweld zoals bijvoorbeeld een storm; 

De schade die je zelf aanricht aan je zakelijk voertuig is niet gedekt. Wil je dat wel? In dat geval zal je moeten kiezen voor het afsluiten van de behoorlijk dure allriskverzekering voor zakelijke auto’s. Let op, voor deze allrisk zakelijke autoverzekeringen geldt dat ze echt behoorlijk duur zijn. Toch moet het gezegd dat deze optie vaak en voor veel bedrijven de interessantste keuze vormt. 

Let ook op de aanvullende dekkingen waarvan sprake is 

Wanneer je het aanbod met zakelijke autoverzekeringen van naderbij gaat bekijken zal je tot de vaststelling komen dat je niet alleen maar aandacht moet besteden aan de standaard verzekeringen. Wat namelijk daarnaast ook nog te denken van de aanvullende verzekeringen die er op de markt bestaan? Voor deze aanvullende dekkingen is het mogelijk om onder meer te kijken naar:

 • Rechtsbijstandsverzekeringen;
 • Inzittendenverzekeringen;
 • Bestuurdersverzekeringen;

Je moet er hoe dan ook rekening mee houden dat zakelijke autoverzekeringen in de praktijk altijd worden afgesloten voor voertuigen waar zeer veel mee wordt gereden. Het spreekt immers voor zich dat er mogelijk klanten bezocht dienen te worden die zich overal in het land bevinden. Omwille van deze reden is het afsluiten van één van de meest optimale zakelijke autoverzekeringen altijd veruit de interessantste keuze. Bekijk dus hoe dan ook zeker ook de aanvullende verzekeringen die er bestaan.

Zakelijke autoverzekeringen vergelijken is altijd interessant

Het komt in de praktijk nog best vaak voor dat bedrijven ervoor kiezen om één van de zakelijke autoverzekeringen af te sluiten die op de markt zijn terug te vinden die eigenlijk helemaal niet zo interessant zijn als ze lijken. Dat is een beetje zonde, want eigenlijk zijn op de markt alle mogelijkheden voor handen om dit te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld maar eens aan de vele vergelijkingssites die er bestaan. Het uitvoeren van een vergelijking voor zakelijke autoverzekeringen is hoe dan ook in de praktijk altijd meer dan een aanrader. Je moet er alleen wel zeker en vast bij stil blijven staan dat lang niet elke vergelijking even interessant is. In ieder geval, de opties zijn:

 1. Het gebruik van een vergelijkingssite;
 2. Het gebruik van een vergelijkingsmodule;

Bovenstaande twee opties mogen dan in eerste instantie hetzelfde lijken, dat zijn ze niet, integendeel. Voor een vergelijkingssite als www.alpina.nl geldt dat ze specifiek in het leven is geroepen om zakelijke autoverzekeringen bij verschillende verzekeraars te kunnen vergelijken. Dat geldt eigenlijk ook voor een vergelijkingsmodule, alleen wordt deze geplaatst op de website van een specifieke verzekeraar. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de verzekeraar in kwestie vooral diens eigen zakelijke autoverzekering in de kijker wil zetten. Dat is uiteraard iets wat je hem niet kwalijk kan nemen. Toch zorgt dit ervoor dat zakelijke autoverzekeringen vergelijken op deze manier eigenlijk niet echt over de hele lijn even interessant is, integendeel. De uitkomst is immers wellicht helemaal niet objectief. 

Hou rekening met het eigen risico van de zakelijke autoverzekeringen

Ga je één van de zakelijke autoverzekeringen afsluiten die er op de markt zijn terug te vinden? Wil je er daarbij graag zeker van zijn dat je kan rekenen op de meest interessante verzekeringspremie? Dan is het steevast de moeite waard om aandacht te besteden aan het eigen risico waarvan sprake is. Dat eigen risico kan je gewoon standaard behouden, maar het is ook een mogelijkheid om deze zelf te laten verhogen. Waarom zou je kiezen voor deze laatste optie? Omdat je op deze manier altijd bent verzekerd van een lager gelegen verzekeringspremie. Zowel bij particuliere als bij zakelijke autoverzekeringen is dit hoe dan ook altijd iets waar je zeker de nodige aandacht aan kan schenken.