Hostme
Image default
Tuin en buitenleven

Hou hier rekening mee bij het gebruik van Douglas hout in de tuin

Voor veel mensen zijn de lentekriebels een reden om in de tuin te gaan klussen en deze voor te bereiden op goed weer waarbij je lekker in de tuin gaat zitten. Maar wist je dat je vaak veel goedkoper uit bent wanneer je de tuinmaterialen die je nodig hebt in de herfst bestelt? Het is één van de tips in dit artikel waarmee je jouw tuin zo goed en voordelig mogelijk voorbereidt op de warme seizoenen.

Douglas hout is een populaire houtsoort voor het bouwen van schuttingen en schuren. En dat is niet voor niets. Omdat Douglas zo’n belangrijke rol speelt bij het inrichten van tuinen gaan we hier in dit artikel wat verder op in.

Voordelig inkopen van Douglas hout

Wanneer je in Roosendaal woont ben je het meest voordelig uit wanneer je dit bestelt bij de lokale houthandel in Roosendaal. Bij leveringen hoef je dan weinig transportkosten te betalen. Meet van tevoren goed op welke afmetingen je nodig hebt en welke afmetingen je bij de houthandel kunt bestellen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit standaard lengtes van 2, 3, 4 en 5 meter. Heb je bijvoorbeeld planken van 2,4 meter nodig, dan hou je met standaardplanken van 5 meter veel minder restmateriaal dan met planken van 3 meter. Goed meten en op tijd Douglas hout lokaal in Roosendaal inkopen kan je een hoop geld schelen!

Belangrijke eigenschappen van Douglas hout

Wanneer je Douglas hout goed na behandeld met beits of lak kan de levensduur van de constructie oplopen tot maar liefst 20 jaar! Ter vergelijking, onbehandeld vurenhout heeft een levensduur van gemiddeld 8 jaar. Douglas hout is dan ook veel beter bestand tegen ons vochtige klimaat dan veel andere houtsoorten. Let er bij bijvoorbeeld de constructie van een tuinhuisje met veranda, de palen die in de grond gaan sowieso goed beitst. De grond is immers altijd vochtig en dat kan leiden tot een verzwakte fundering wanneer je hier niet op let.

Tuinhuizen van Douglas hout zijn erg stevig. Dat komt vooral door het grote percentage kernhout dat zich vormt tijdens de groei van de Douglas spar. Daardoor blijft een constructie zelfs zonder behandeling 10 tot 15 goed!