Hostme
Image default
Eten en drinken

Voordelen van een minder bekende “paarse aardappel”

Paarse aardappelen komen oorspronkelijk uit Zuid Amerika, hun huidskleur is blauwpaars tot bijna zwart en het vruchtvlees van binnen is paars en dat blijft zo, zelfs als ze worden gekookt. Enkele veel voorkomende soorten zijn Purple Peruvian, Purple Majesty, All Blue, Congo, Adirondack Blue, Purple Fiesta en Vitelotte.

Deze aardappelen hebben een iets meer nootachtige smaak in vergelijking met de witte aardappelen. Door hun lage vochtgehalte zijn ze droger en daarom kunnen ze het beste worden geroosterd. Ze worden ook in de volksmond gebruikt in soepen. Hieronder staan ​​enkele gezondheidsvoordelen die zijn verbonden aan het consumeren van paarse aardappelen.

Rijk aan voeding

Deze aardappelen bevatten net als alle andere aardappelen een zeer hoge voedingswaarde. Hoewel het een hoog zetmeelgehalte bevat, waar veel mensen ook vaak over klagen, is het mineraalgehalte ook erg hoog. In tegenstelling tot wat algemeen wordt aangenomen, zit meer dan de helft van de aardappel voedingsstoffen in het vruchtvlees.

Aardappelen bevatten ook meer kalium dan bananen, wat interessant is omdat bananen algemeen bekend staan ​​om hun hoge kaliumgehalte. Deze aardappelen zijn ook van nature natriumarm.

Doet minder schade aan bloedsuiker patiënten

Een studie bij mensen heeft onlangs aangetoond dat de glycemische index (GI) die wordt gebruikt om te meten in hoeverre een geconsumeerd voedingsmiddel uw bloeddruk verhoogt, lager was voor paarse aardappelen in vergelijking met andere soorten zoals gele en witte aardappelen.

Hoewel het niet verhult dat alle aardappelen door de koolhydraten een hoog effect hebben op bloedsuiker patiënten, is de reden waarom paarse aardappelen iets minder effect hebben, omdat ze ook een hogere concentratie polyfenol bevatten.

Als je een aardappel liefhebber bent, zou het een slimmere keuze zijn om paarse aardappelen te eten.

Vol met antioxidanten

De heldere kleur van de paarse aardappel is wat ons vertelt dat het zeer rijk is aan antioxidanten, daarom hebben ze een dubbele of drievoudige hoeveelheid antioxidanten in vergelijking met elk ander type aardappel.

Waar zijn ze nu goed voor? Antioxidanten beschermen uw cellen tegen beschadiging. Anthocyanen die ook in bosbessen voorkomen, hebben verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder een hoog cholesterolgehalte, zijn goed voor de ogen, verminderen het risico op hartaandoeningen en ook bepaalde vormen van kanker.

Geeft je de nodige vezels

Vezels hebben veel voordelen, waaronder stabilisatie van de bloedsuikerspiegel, het handhaven van een gezond cholesterolgehalte en het helpt ook obstipatie te voorkomen.

Er is een soort vezel dat resistent zetmeel wordt genoemd. Ze zijn bestand tegen de spijsvertering in het maagdarmkanaal, maar worden afgebroken door de bacteriën in uw darm. Tijdens dit proces worden verbindingen geproduceerd die bekend staan ​​als vetzuren met een korte keten. Het helpt bij het verbeteren van de darmgezondheid.

Conclusie

Er zijn veel soorten aardappelen over de hele wereld en dankzij de technologie hebben we gemakkelijk toegang tot alle soorten. Paarse aardappel is echter nog steeds niet zo algemeen verkrijgbaar, maar als je toegang hebt tot de markten die dat wel doen, zijn ze zeker de moeite waard om te kopen.

Het brengt op geen enkele manier andere soorten in diskrediet, zoals roseval aardappel, laura aardappel en de bekende Yukon gold aardappel, maar het is voor veel mensen belangrijker in vergelijking met de gezondheidsvoordelen die andere variëteiten bieden.