Hostme
Image default
Bedrijven

Marketing voor zoekmachine

Marketing voor zoekmachine, of zoekmachine marketing, is een manier van marketing die er voor zorgt dat jouw website vaker wordt bezocht in zoekmachines zoals Google en DuckDuckGo. Het behoort onder SEO, wat staat voor Search Engine Optimization. Alles wat je doet voor je website om het vaker bezocht te krijgen, behoort onder SEO.

Hoe zoekmachine marketing aanpakken?

Om te beginnen met zoekmachine marketing, kun je een zoek machine marketing bureau inschakelen voor de beste tips, kennis en professionaliteit. Je kunt het natuurlijk ook zelf doen, maar het laten doen door professionals geeft je een houvast door de kennis die zij hebben. Je kunt er immers ook van leren. Wel is het belangrijk om de zoekmachine marketing betekenis goed te begrijpen, gezien het best breed is. Je kunt gebruik maken van linkbuilding, wat inhoudt dat je backlinks gebruikt om meer bezoekers op je domein te krijgen.

Dit doe je door andere websites een link te gebruiken die naar jouw website leidt (de backlink). Het is hierbij belangrijk dat de backlink op een website wordt geplaatst dat relevant is voor jouw product en/of dienst, omdat het anders averechts werkt. Hoe vaker er wordt geklikt op deze backlink, hoe hoger je op de lijst komt van zoekmachines. Google ziet dit geklik als een rating. Hoe meer kliks, hoe hoger de rating en hoe hoger jouw website op de zoekresultaten komt.

SEO vs. SEA

Je weet nu waar SEO voor staat, dan nu het verschil met SEA. Het lijkt er veel op, maar toch zitten er verschillen in. SEA, oftewel Search Engine Advertising, is het adverteren op een zoekmachine zodat de website meteen als een van de eerste gezien wordt. SEA wordt ook wel Google Ads genoemd. Als je iets opzoekt op Google en je kijkt naar de bovenste websites, dan zie je ook het woord advertentie staan. Meestal zijn dit vier websites. SEA is voor korte termijn en is bedoeld wanneer je in korte tijd een grotere kans op omzet wil behalen.

Bij SEO doel je natuurlijk ook op omzet, maar dit is voor langere termijn en heeft daarom meer tijd nodig. Het kan zijn dat je voor SEO een IT-er en een marketeer nodig hebt om het uiterste uit te halen. Om voor langere termijn meer bezoekers op je website te krijgen, is SEO dus een goede keuze. De effectiviteit van SEA is immers wel makkelijker op te meten, gezien je doordat het een advertentie is, kunt zien hoe vaak er op geklikt is.

Backlink checker tools en andere tips

Zoals eerder genoemd is het bij SEA makkelijker om de voortgang bij te houden dan bij SEO. Toch is het in beide gevallen belangrijk om de voortgang bij te houden, om te weten of de SEO of SEA ook echt daadwerkelijk effect heeft. Dit kan met een backlink checker tool. Deze geeft jou aan hoe vaak er is geklikt. Maak voordat je gebruik maakt van SEO een nulmeting en stel KPI’s op. Door KPI’s op te stellen weet je wat je precies wil behalen en door de nulmeting kun je zien waar je bent begonnen.