Hostme
Image default
Bedrijven

Safety data sheets opstellen

Wanneer men handelt in chemische stoffen, is het zeer belangrijk dat alle informatie duidelijk en overzichtelijk te lezen is. Bijvoorbeeld wat de stof of chemische samenstelling is en vereiste persoonlijk bescherming om met deze stof te kunnen werken. In een safety data sheet is al deze informatie vermeldt zodat het personeel weet waar ze mee werken. Voornamelijk als het materiaal vervoerd wordt, is het belangrijk dat dit beschreven is in de juiste talen van het land waar het heen gaat.

Daarbij moet de safety data sheet voldoen aan alle belangrijke eisen van de REACH Verordening. Alle wet- en regelgeving moet constant up to date blijven. Dit kan veel tijd kosten, omdat de regelgeving vaak verandert binnen Nederland en de EU.

Een belangrijke vraag voor producent van gevaarlijke stoffen

Hoe maak je nu een safety data sheet? Het is een zeer belangrijke vraag voor de importeur, mixer of producent van gevaarlijke stoffen. De leverancier is namelijk verplicht volgens de wet om een data sheet op te stellen. Dit vooral voor een stof of mengsel dat als gevaarlijk wordt ingedeeld. Tevens is het sinds 2021 verplicht om mengsels van gevaarlijke stoffen aan te melden bij het Poison Center Notification.

Door alle nieuwe regelgeving is het opstellen van een safety data sheet een tijdrovend werk. Het kost veel uitzoekwerk waardoor het veel uren kan kosten. Uren die je liever besteedt aan de corebusiness van jouw bedrijf. Daarom is het uitbesteden van deze werkzaamheden aan dienstverleners niet ongewoon. Een optie waarbij je zeker weet dat alles goed op papier komt en je met jouw bedrijf volledig handelt volgens de wet- en regelgeving.

Material Safety Data Sheet