Hostme
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe een mes te slijpen

Wanneer u een mes slijpt, moet u een hoek van 20 graden aanhouden. Je kunt hiervoor een slijper of een leren strop gebruiken. Als je een elektrische slijper wilt gebruiken, kun je meer lezen in dit artikel. Je kunt ook een slijpsteen gebruiken. Maar eerst, leer de basis. Hier zijn de stappen om een mes te slijpen:
Een hoek van 20 graden aanhouden

Bij het slijpen van een mes is het belangrijk om een consistente hoek aan te houden, ten minste 20 graden aan elke kant van het lemmet. Deze hoek wordt het best bereikt door de rug van het lemmet van de slijpsteen af te tillen. Een hoek van 20 graden is geschikt voor de meeste messen. Zo slijpt u thuis een mes op de juiste manier. Gebruik de juiste techniek en het juiste materiaal voor de klus.

De eerste stap bij het slijpen van een mes is bepalen hoeveel schuinte u wilt hebben. Dit doet u door lichte druk uit te oefenen op de rand van het mes, met twee of drie bewegingen per kant. U moet merken of de snede vlak of steil is. Je hebt dit bereikt door een scherpe hoek van 20 graden aan te houden, of als het steil is. In beide gevallen moet u ten minste twee slagen maken om de gewenste scherpte te bereiken.
Een wetsteen gebruiken

Het gebruik van een wetsteen om een bot mes te slijpen is een eenvoudige en snelle oplossing. Om een wetsteen te gebruiken, houdt u het mes dicht bij de basis van de steen. Oefen vervolgens lichte druk uit terwijl u het lemmet over de steen beweegt. Ga naar de fijnere kant van de steen en herhaal het proces. Dit proces moet een paar keer herhaald worden totdat het mes zo scherp mogelijk is.

Gebruik om te beginnen een tweezijdige wetsteen met grove korrel aan de ene kant en fijne korrel aan de andere kant. Verschillende messen hebben verschillende hoeken nodig bij het aanbrengen van de snede, maar een algemene regel is ongeveer 22 graden. Dat is ongeveer de helft van de hoek van een rechte lijn. De rest van de hoek zal minder dan 22 graden zijn, dus raadpleeg de fabrikant of technische informatie om de juiste hoek voor uw specifieke mes te weten te komen.
Een leren strop gebruiken

Als u een mes wilt slijpen met een leren strop, moet u de volgende stappen volgen. Eerst maakt u het mes schoon en legt u het op de strop. Met lichte druk en een gebogen beweging, moet u het mes stropen. Bovendien moet u de hoek van het mes en de stroppen gelijk houden. Tijdens het stropen, moet je in staat zijn om de slagen te tellen.

De volgende stap is het aanbrengen van contactlijm op het hout. Vervolgens snijdt u een handvatvorm in de eerste vier centimeter van het hout. Gebruik indien nodig schuurpapier korrel 100 om de ruwe randen van het hout glad te maken. Tenslotte kunt u lak op het hout aanbrengen, maar dat is niet nodig. Als deze stap is gedaan, snijdt u het leer op maat van het hout en zorgt u ervoor dat de suède kant van het leer naar het hout is gericht.
Een elektrische slijper gebruiken

Het gebruik van een elektrische slijper is een gemakkelijke manier om een mes te slijpen. De meeste elektrische slijpers hebben twee fasen: grof en fijn. Het is belangrijk om bij het gebruik van een elektrische slijper lichte druk uit te oefenen en ervoor te zorgen dat u het mes goed schoonmaakt. Een goede slijper kan messen in enkele seconden van bot tot vlijmscherp slijpen.

Een elektrische slijper werkt met gemotoriseerde slijpschijven of flexibele banden om metaal van de snede van een mes te verwijderen. Elektrische slijpers zijn ontworpen om een dun laagje metaal per keer te verwijderen, waardoor het lemmet een scherpe rand houdt. Er zijn twee of drie slijpstappen, waarbij de grofste stap een nieuwe snede oplevert en de fijnste de bestaande snede verfijnt. Een traditioneel slijpgereedschap is een wetsteen, die in verschillende vormen en stijlen verkrijgbaar is. Hoewel je deze allemaal kunt gebruiken, zijn ze het meest geschikt voor diegenen die geen tijd hebben om regelmatig een slijper te gebruiken.

Wanneer u een elektrische slijper gebruikt, moet u uw mes op een vlakke ondergrond leggen. De keuken is een goede plaats om een elektrische slijper te gebruiken. U moet er ook voor zorgen dat de slijper stabiel staat, omdat het mes instabiel kan worden en een ongeluk kan veroorzaken. Het is ook belangrijk om een slijper te gebruiken die veilig is voor kinderen. Anders zou u zichzelf of het gereedschap kunnen beschadigen.