Hoe richt je een klaslokaal in?

Het inrichten van een klaslokaal gaat verder dan het simpelweg plaatsen van tafels en stoelen. Het is een creatief proces dat erop gericht is een stimulerende, veilige en functionele leeromgeving te creëren. Een plek waar leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen en met plezier leren. Denk je goed na over de inrichting, dan kan dit het onderwijs ondersteunen. Waarschijnlijk kunnen leerlingen zich beter concentreren en is de sfeer positiever, vooral wanneer er gebruik wordt gemaakt van aantrekkelijke kleuren. Gaat het om het inrichten van klaslokalen op een vrije school, dan zal dat natuurlijk heel anders zijn dan op basisscholen met een ander onderwijsplan, zoals het Daltononderwijs. 

Het inrichten van een klaslokaal is geen eenmalige actie, maar een continu proces. Je past het wel eens aan, zodat je de kinderen blijft prikkelen. Vooral als de kinderen wat jonger zijn kan je dit nog doen, want in groep 3 t/m 8 heb je vooral rijen of groepjes met tafeltjes. De jongere kinderen beschikken meestal nog over een poppenhoek of hoek waar je met lego kan spelen. 

Klasinrichting per onderwijssoort

Er zijn verschillende soorten onderwijs in Nederland. Daar kan je de inrichting van de klassen op afstemmen. Wordt er op jouw school Daltononderwijs gegeven, dan leren kinderen zelf dingen kiezen en plannen. Ze leren ook goed samenwerken met andere kinderen. De kinderen mogen vaak zelf weten wat ze eerst doen en wanneer. Meestal blijven kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar in de klas, van groep 3 tot en met 8. Dit heeft als voordeel voor de inrichting dat de meeste kinderen even lang zijn en je dus niet met al te grote hoogteverschillen werkt. 

Bij het Montessorionderwijs kijken de juffen en meesters goed naar wat elk kind nodig heeft. Ze geven dan werk dat daarbij past. Kinderen van verschillende leeftijden zitten samen in één groep. Op veel Montessorischolen veranderen de groepen ongeveer om de twee jaar. Het kan dus zijn dat de leerlingen nogal in lengte verschillen. Dan zijn de meubels in verschillende maten nodig. 

De Vrijeschool is een beetje anders dan andere scholen. Het komt van een idee van iemand die Rudolf Steiner heette. Naast de normale schoolvakken doen de kinderen veel leuke dingen zoals tekenen, knutselen en werken met hun handen. Daar moet je ook de inrichting van de klas op afstemmen, door ruimere tafels te kiezen of om een hoek voor handvaardigheid te maken.

Tags:

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

If you are a student interested in arranging an internship Bali, there are a few things you should know. First

...

Als u de zelfverzekerdheid voelt om in volzinnen te spreken en misschien zelfs een grapje te maken tussendoor, komt het

...

Een van de vormen van coaching is coaching onderwijs. In het onderwijs bevinden zich veel mensen en die mensen staan

...