Hostme
Image default
Energie

Help, stroomuitval!

We vergeten soms hoe afhankelijk we zijn van elektriciteit. Donker? Klik, het licht aan. Batterij leeg? De oplader het stopcontact in. Om nog maar te zwijgen van computers, thermostaten, ovens, uurwerken, …

Wanneer je te maken krijgt met een stroomuitval in huis merk je dan ook pas echt hoe vervelend dat is! Het kan best zijn dat er een elektricien moet ingeroepen worden, maar om goed voorbereid te zijn op een dergelijk voorval zijn er een paar dingen waar je rekening mee kan houden: Hoe voorkom je het en wat te doen als het toch gebeurt? Zorg er dus voor dat je volgende keer niet een hele avond met kaarsen overweg moet springen.

Doe het zelf

Vaak ligt er niet zo’n groot probleem aan de oorsprong van de stroomuitval. Het kan zijn dat het om een eenmalig voorval gaat, controleer dus eerst even de meterkast en haal de schakelaar terug om. Blijft het probleem zich voordoen? Dan weet je in elk geval bij welke kamer/groep het defecte apparaat hoort. Via een proces van eliminatie – door stekkers om de beurt uit te trekken – kan je de schuldige meteen opsporen! Om te voorkomen dat een probleem zich in de eerste plaats voordoet, sluit je best niet al te veel zware apparaten aan op één stekkerdoos.

Professionele hulp

Werkt de bovenstaande tip niet? Of is het probleem gevonden, maar weet je niet wat te doen? Roep dan gewoon hulp in van een gekwalificeerde elektricien. Hun belangrijkste verantwoordelijkheden zijn meestal het oplossen van een stroomuitval! Met de hulp en tips van een elektromonteur kan je er zeker van zijn dat het probleem ook definitief van de baan is en ben je verzekerd van een degelijke uitvoering. Daarnaast helpen ze je niet alleen met kortsluitingen, maar ook met het installeren van aardingen, nieuwe apparaten of een perilex aansluiting.