Hostme
Image default
Rechten

Naheffingsaanslag: Wat is het en waarom kan het je geld kosten?

Een naheffingsaanslag is een belastingaanslag die aan jou wordt opgelegd wanneer je te weinig belasting hebt betaald. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je te weinig loonbelasting hebt afgedragen, te weinig btw hebt betaald of te weinig accijns hebt afgedragen. Het kan ook voorkomen dat je ten onrechte gebruik hebt gemaakt van bepaalde aftrekposten, waardoor je eigenlijk meer belasting had moeten betalen.

 

Wat zijn de gevolgen?

Een naheffingsaanslag kan je flink wat geld kosten. Niet alleen moet je het bedrag dat je te weinig hebt betaald alsnog betalen, maar je krijgt ook nog eens te maken met boetes en rente. De boetes kunnen oplopen tot wel 50% van het bedrag dat je te weinig hebt betaald en de rente bedraagt op dit moment 4%. Daarnaast kan een naheffingsaanslag ook gevolgen hebben voor je vertrouwen met de Belastingdienst. Het kan zo zijn dat de Belastingdienst extra controles uitvoert om te kijken of je in het verleden nog meer belastingaanslagen hebt gemist.

 

Hoe kun je het voorkomen?

Het voorkomen van een naheffingsaanslag begint met het goed bijhouden van je administratie en het tijdig indienen van je aangiften. Zorg er dus voor dat je op tijd je loonbelasting, btw en andere belastingen betaalt en dat je je aangiften op tijd indient. Houd ook rekening met eventuele aftrekposten en zorg dat je deze op de juiste manier toepast. Daarnaast kun je ook een belastingadviseur inschakelen die je kan helpen om je administratie op orde te brengen en ervoor te zorgen dat je alle belastingen op de juiste manier betaalt.

 

Wat moet je doen als je een naheffingsaanslag krijgt?

Als je een naheffingsaanslag krijgt, is het belangrijk om hier snel op te reageren. Controleer allereerst of de aanslag terecht is opgelegd. Is dit het geval, dan zul je het bedrag dat je te weinig hebt betaald alsnog moeten betalen. Is de aanslag onterecht opgelegd, dan kun je bezwaar maken bij de Belastingdienst. Het is verstandig om hierbij de hulp in te schakelen van een belastingadviseur of een andere specialist op het gebied van belastingzaken.

https://www.jaeger.nl/naheffingsaanslag/